I oddsspelens begynnelse var det sportsbetting man kunde spela och ingenting annat. Sports betting är den klassiska, traditionella och ursprungliga formen av betting. Fotboll och trav har historiskt sett varit de mest populära, inte minst på den tiden då man bara kunde satsa på odds och betting på plats vid travbanan eller fotbollsarenan, alternativt hos ett spelombud. Men numera har tiderna förändrats. Idag kan man satsa på det mesta, både massor av olika sporter när det gäller sportsbetting, men också många andra saker än sport. Spelutbudet när det gäller odds och betting har ökat lavinartat de senaste åren och detta kan vi framförallt tacka internet för.

Det finns även casinospel som man kan se som bettingspel, där det gäller att satsa sina pengar på de utfall man tror kommer att ske. Ett exempel på detta är roulette där man ska gissa vilken siffra mellan 1 och 36 som kommer att vinna.

Sportsbetting
Den mest traditionella formen av betting är förstås sportsbetting och än idag är det också den formen av betting som är absolut störst. Det som skiljer nu mot då är att det numera finns mängder av olika sporter att välja bland, även om fotboll och hästsport kanske än idag är de mest populära sporterna. Men idag kan man välja bland nästan alla möjliga sporter i världen. Som ishockey, tennis, golf, cricket, amerikansk fotboll, rugby, skidåkning, cykel och mycket, mycket mer. Spelutbudet när det gäller varje enskild sport har också ökat lavinartat. Förr var det vanligast att satsa på vilken häst som skulle komma först i ett specifikt travlopp alternativt vilket fotbollslag som skulle vinna en specifik fotbollsmatch. Idag kan man också satsa på vilken spelare som gör det första målet, vilken spelare som gör de flesta målen under matchen, vem som räddar flest straffar eller gör flest passningar, vilka som blir utvisade, exakt hur många mål varje lag gör, vilken häst som kommer att galoppera eller komma sist, och så vidare i all oändlighet.

Annan betting
Spelbolagen vill ständigt locka till sig nya spelare och gärna då också sådana spelare som kanske inte annars brukar spela, eller som brukar spela på andra typer av spel. Därför försöker de hitta nya vägar till att växa och få fler spelare knutna till sig. Ett av dessa sätt är att introducera betting och odds för spelare som inte är så sportintresserade, men som ändå gärna vill prova på vadhållning. Därför kan man numera satsa på en mängd andra saker utanför idrottsvärlden, till exempel vilket väder det kommer att bli på julafton, vilken svensk stad som kommer att få mest nederbörd nästa sommar, om julbocken i Gävle kommer att stå kvar ända till jul, vem som blir Amerikas näste president, ifall Sverigedemokraterna får fortsätta sitta i Riksdagen, när prinsessan Madeleine kommer att gifta sig och vem som vinner i tävlingar som Robinson, Idol, Melodifestivalen, Eurovision Song Contest och Let´s Dance.